Wykrywanie i Identyfikacja Wirusów

Wykrywanie i Identyfikacja wirusów

bioMérieux oferuje testy do wykrywania i identyfikacji wirusów jelitowych oraz wirusów zapalenia wątroby typu A i E 

Dodaj do wyborów

Potrzebujesz więcej informacji

 

Choroby wirusowe wywoływane przez wirusy obecne w żywności  

Choroby wirusowe wywoływane są przez wirusy, które mogą potencjalnie zakażać żywność, we wszystkich etapach łańcucha zywnościowego, jak również środowisko.

Główną przyczyną zapalenia żołądka i jelit są infekcje wirusowe wywoływane przez dwa główne wirusy przenoszone przez żywność:  norowirus, który powoduje zapalenie żołądka i jelit oraz wirus zapalenia wątroby typu A, który wywołuje zapalenie wątroby typu  A. Organizm człowieka wydala wirusy (drogi oralno-fekalne) natomiast zakażenia żywności powodowane są przez zakażony personel (GHP), zakażoną wodę (GAP), zwłaszcza przy produkcji pierwotnej. Typowe objawy infekcji to mdłości, wymioty, biegunka oraz bóle brzuszne. Epidemie wywoływane przez wirusy występujące w żywności, głównie powodowane są przez Norowirusa.  

Co to jest wirus jelitowy ?

Wirusy to mikroorganizmy zakaźne, których genom DNA lub RNA zawarty jest w tzw. płaszczu białkowym.  W odróżnieniu od bakterii, wirusy mogą się namnażać tylko wewnątrz żywych komórek innych organizmów. Wiele wirusów jest opornych na czynniki stresogenne takie jak: ogrzewanie, suszenie, mrożenie,  światło UV, wysokie ciśnienie i mogą przeżyć przez długi okres czasu w żywności lub w środowisku. 

Jakie wirusy są najczęściej odpowiedzialne za wirusowe epidemie ?

Większość chorób wywoływanych przez żywność zakażoną wirusami, powodowanych jest przez następujące wirusy: Norowirus GI, Norowirus GII, wirus zapalenia wątroby typu A oraz wirus zaplenia wątroby typu E, Rotawirus (głównie wśród dzieci), natomiast takie wirusy jak Enterowirus, Sapowirus, Astrowirus są również opisane w literaturze naukowej.

Żywność, która może być przyczyną chorób wirusowych 

Żywność, ktora może byż przyczyną chorób wirusowych to przede wszystkim skorupiaki (ostrygi, małże, sercówki, przegrzebki itp), owoce (truskawki, maliny, owoce goji,  daktyle, pomidory, itp), warzywa (szpinak, sałata, zioła, itp), wieprzowina, dziczyzna oraz garmaż.

 

Wykrywanie Wirusów w Żywności i Próbkach Środowiskowych 

W odróżnieniu od bakterii, wirusów nie można namnażać. Namnażanie nie jest możliwe. Techniki molekularne pozwalają na wykrywanie, identyfikację oraz ilościową ocenę wirusów wystepujacych w żywności. Standard ISO/TS 15216-1 i 2 podaje wytyczne dotyczące ekstrakcji wirusów z różnych matryc, zwłaszcza Norowirusa oraz wirusa zapalenia wątroby typu A.

 

Szczegółowe informacje

dotyczące rozwiązań bioMerieux przeznaczonych do wykrywania i identyfikacji wirusów jelitowych oraz wirusów zapalenia wątroby typu A i B

Znajdują się na stronie internetowej CeeramTOOLS 

 

Pioneering diagnostics