Wykrywania Wirusów - informacje ogólne - testy CEERAM
Informacje ogólne
- Wszystkie rodzaje żywności
- Zgodność z wymaganiami standardu ISO/TS 15216-1 i 2
- Kontrola procesu oraz ocena ilościowa
Potrzebujesz więcej informacji
Uproszczone procesy laboratoryjne = Rozwiązanie One Stop
- Pewne i odtwarzalne wyniki, niezależne od personelu, dzięki wykalibrowanym odczynnikom oraz kontroli w każdej reakcji.
- Kontrola procesu z wykorzystaniem Mengowirusa zalecana według wymogów ISO/TS 15216 , wydajna ekstrakcja oraz oczyszczanie kwasow nukleinowych z wykorzystaniem odczynników nucliSENS
- Szybki Czas Uzyskania Wyników, Dokladne Wyniki w testach CeeramTOOLS® real time RT-PCR
- Szeroki panel testów RT-PCR i PCR do wykrywania Norowirusów (Norowirus GI, Norowirus GII) Wirusów zapalenia wątroby (wirus zapalenia wątroby typu A i E), Enterowirusów, Astrowirusów, Rotawirusów, Adenowirusów, Sapowirusów oraz pasożytów (Cryptosporidium, Giarda)
- Gotowe do użycia testy real-time RT-PCR zwalidowane do użycia w GENE -UP® oraz w innych termocyklerach real time PCR
- Szeroki zakres usług: szkolenie, wsparcie na poziomie lokalnym oraz międzynarodowym
- Uznany ekspert w skali międzynarodowej
|
||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ISO/TS 15216-1 i 2
Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu A oraz
norowirusa w żywności, z wykorzystaniem real-time RT-PCR - Część 1: Metoda badań ilościowychMikrobiolgoa żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu A oraz norowirusa w żywności z wykorzystaniem real-time RT-PCR - Część 2: Metoda badań jakościowych
Testy CeeramTOOLS RT-PCR real time do wykrywania Norowirusa i wirusa zapalenia wątroby typu A spełaniają wymogi standardu ISO/TS 15216-1 i 2
Zestaw testowy
Prostota wykonania
Wszystko w jednym zestawie
Zestaw zawiera wewnętrzną kontrolę
Zestawy enzymów Mastermix & Enzyme
Startery oraz sondy
Real Time PCR
Okres trwałości do 12 miesięcy
Zarządzanie danymi dzięki kodom paskowym
Pełna oferta do wykrywania większości wirusów występujących w żywności oraz w wodzie
Opakowanie
Opakowania przeznaczone do transportu w temperaturze -15°C
Opakowanie kompaktowe, oszczędność przestrzeni
Gotowe Protokoły badań dedykowane dla każdego laboratorium
Optymalizacja procesów laboratoryjnych
Kompletny proces analityczny (Minimag, GENE-UP, odczynniki)
Zintegrowane platformy wielokierunkowych badań
Licencje
Agencja Uniwersytetu w Barcelonie do spraw Oceny oraz Dopuszczania na Rynek Wyników z Badań (AVCRI) przyznała licencję dla testów CEERAM, firmie bioMérieux:
- Metoda badań do wykrywania HAV z wykorzystaniem real-time RT-PCR
- Metoda badań zawierająca Mengowirusa jako kontrolę procesu
Wiarygodność
95% wydajność amplifikacji
Pewność wyników (Odtwarzalność i Powtarzalność)
Specyficzność 100%
Granica Wykrywalności (LOD) 5 kopii genomu w jednej reakcji*
100% zgodność z systemem GENE-UP, termocyklerem real time PCR
Wystandaryzowana amplifikacja
Krótki czas analizy oraz oszczędność czasu
Optymalizacja procesu analitycznego od ekstrakcji do interpretacji wyników
Dostepne standardy do badań ilościowych
Zgodność z wymaganiami ISO 15216-1 i 2
Ilość matrycy pobieranej do badań tylko 5 µL
Zakres badanych matryc według wytycznych ISO/TS 15216
|
Owoce miękkie |
Warzywa |
Woda butelkowana |
Powierzchnie |
Skorupiaki |
Opis |
Owoce bezpestkowe | Łodyga, bulwa, liść | Woda butelkowana | Powierzchnie | Owoce morza |
Przykłady |
Truskawki, inne owoce jagodowe |
Szpinak Sałata, Cebula Kolendra |
woda butelkowana |
|
Małże Ostrygi Omułki Sercówki |
Próbki |
25 gram | 25 gram | od 300 ml do 2 litrów | 100 cm2 | 2 gramy tkanki |
Zakres badanych matryc poza zakresem ISO/TS 15216
Owoce
np: wiśnie, nasiona granatu, puply owocowe
Warzywa
np: blanszowane liście warzyw, garmaż, gotowe dana warzywane
Próbki Środowiskowe
np: ścieki, woda procesowa, woda irygacyjna, woda pitna, osady, woda powierzchniowa, woda gruntowa, woda podziemna, woda z basenów
Zioła i przyprawy
np: pieprz, suszona mięta (proszek)
Garmaż
np: gotowane skorupiaki, paella,
Napoje
np: koktajle, sok z żurawiny
Mięso
np: kiełbasa wieprzowa, suszona surowa kiełbasa wieprzowa, dziczyzna
Produkty Mleczne
np: jogurt jagodowy, lody jagodowe
ZESTAWIENIE TESTÓW
MIKROORGANIZM | WYKRYWANIE | ILOŚĆ TESTÓW | OZNACZENIE (150µL) |
Norowirus GI | KNVGI | 48 | KQNVGI |
Norowirus GII | KNVGII | 48 | KQNVG |
Wirus zapalenia wątroby typu A | KHAV | 48 | KQHAV |
Wirus zapalenia wątroby typu E | KHEV | 48 | KQHEV |
Norowirus GI i GII | KNVGIGII | 48 | KQNVGI & KQNVGII |
Rotawirus | KRV | 48 | KQRV |
Adenowirus 40/41 | KADV | 48 | KQADV |
Adenowirus consensus | KADVC | 48 | Nie dostępny |
Astrowirus | KASV | 48 | KQASV |
Enterowirus | KENV | 48 | KQENV |
Sapowirus | KSAV | 48 | Nie dostępny |
Giardia | KGIAR | 48 | Nie dostępny |
Cryptosporidium | KCRYPT | 48 | Nie dostępny |
KONTROLA PROCESU | WYKRYWANIE | ILOŚĆ TESTÓW | |
Mengowirus | KMG | 50 |
- Wykrywanie oraz Ocena Ilościowa Norowirusa w Skorupiakach
http://aem.asm.org/content/75/3/618.abstract
- Przegląd: występowanie norowirusa w surowych produktach belgijskich, kanadyjskich i francuskich : zagrożenie zdrowia ?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22014587
- Międzynarodowy Standard opisujący Metodę Wykrywania Patogennych Wirusów Wystepujących w Skorupiakach.