CYTOMETRY PRZEPŁYWOWE CHEMUNEX®
Systemy do wykrywania zakażeń mikrobiologicznych w czasie rzeczywistym
- Szybkość
- Czułość
- Pełna automatyzacja
Potrzebujesz więcej informacji
Od ponad 20 lat firmy produkujące żywność, dostarczając klientom wysokiej jakości, bezpieczne produkty, na całym świecie stosują technologię CHEMUNEX®. Firmy te są świadome, że dostarczają nie tylko bezpieczne produkty ale również zwiększają swoje finansowe korzyści dzięki ultra-szybkim mikrobiologicznym analizom, zwiększając wydajność zarówno w sferze produkcji oraz w laboratorium.
Szybkie analizy wykonywane w działach Kontroli Jakości przyczyniają się do skrócenia cykli produkcyjnych przez skrócenie czasu kwarantanny. Na podstawie wyników z tych analiz uzyskiwane są informacje dotyczące produktów w trakcie procesu produkcyjnego, dzięki czemu produkty, dla których mikrobiologiczne limity dotyczące zakażeń zostały przekroczone, mogą być wycofane z produkcji przed końcowym rozlewaniem. Jeśli zidentyfikowane zostały niezgodności, technologia CHEMUNEX® pomaga dokładnie wskazać ich przyczynę, dzięki czemu mogą zostać podjęte szybkie działania korygujące w celu wyeliminowania zakażeń.
Zaoszczędzony czas pozwala producentom żywności zoptymalizować zapasy oraz wydajność produkcyjną.
Wyjątkowa Uznana Technologia
Technologia znakowania komórek CHEMUNEX® zapewnia znakowanie wszystkich, żywych mikroorganizmów, również tych, które rosną w warunkach stresu, takich jak woda procesowa o obniżonej zawartości składników odżywczych lub obecność inhibitorów wzrostu.
Automatyczne, niezwykle czułe oraz ultra-szybkie systemy CHEMUNEX®, wykonują bezpośrednie znakowanie oraz wykrywanie każdej, pojedynczej komórki mikroorganizmów
- Znakowanie żywych bakterii, drożdży i pleśni
- Efektywne wykrywanie drobnoustrojów, występujących w środowiskach stresogennych, o obniżonej zawartości składników odżywczych lub zawierających inhibitory wzrostu
- Wyniki w badaniach jakościowych (obecne/nieobecne) nie wymagają interpretacji
- Wyniki uzyskiwane są w ciągu kilku minut, po 24 godzinnej inkubacji (50 godzinnej dla pleśni)
- Pełne wsparcie podczas badań walidacyjnych
Bardzo dobra wydajność i ultra-szybkie wykrywanie zakażeń mikrobiologicznych
-
Testy jałowości handlowej – wyniki uzyskiwane w ciągu 24 godzin
-
Bezpośrednia analiza ilościowa - wyniki uzyskiwane w kilka minut
-
Wyniki uzyskiwane są od 2 do 7 dni wcześniej w porównaniu do tradycyjnych metod badań
-
Znaczne skrócenie czasu kwarantanny oraz kosztów magazynowania
Technologia CHEMUNEX® umożliwia skrócenie czasu uzyskania wyników oraz szybkie zwolnienie produktów, surowców i półproduktów, przyczyniając się do skrócenia czasu kwarantanny, kosztów magazynowania oraz wyeliminowania niezgodności w produkcji.
Zdobądź przewagę wybierając ultra-szybkie mikrobiologiczne analizy CHEMUNEX®
Pewność i Bezpieczeństwo
Zwiększona Rentowność
Zwiększony Kapitał Obrotowy
Szybkie reagowanie na potrzeby rynku
Trzy poziomy automatyzacji dostosowane do Twoich potrzeb
D-COUNT®Analizator o dużej wydajności |
BACTIFLOW® ALSAutomatyczne Znakowanie i Odczyt |
BACTIFLOW®Pół-automatyczny analizator |
Analizator | |
Wymiary (SZ x G x W ) | D-COUNT® : 71 x 63 x 46 cm |
BACTIFLOW®ALS : 71 x 17 x 45 cm | |
BACTIFLOW®: 43 x 37 x 16 cm | |
Stanowisko Znakowania | |
Temperatura inkubacji | 30°C i 40°C |
Wymiary (SZ x G x W ) | D-COUNT® : 199 x 66 x 77 cm |
BACTIFLOW® ALS : 55 x 66 x 66 cm | |
Wymagania instalacyjne | |
Elektryczne |
100 – 240 Volts 50/60 Hz |
Wymiary systemu | D-COUNT® : 250 cm x 70 cm |
Temperatura otoczenia | 18 – 30°C |
Wilgotność otoczenia | od 5 do 80 % względnej wilgotności, nie kondensująca |
ARTYKUŁY
“Application of flow cytometry to rapid microbiology analysis in food and drinks industries”; C. Laplace-Builhé, K.
Kahne, W. Hunger, Y. Tirilly, J.L. Drocourt; Biol. Cell. (1993) 78, 123-128.
“A proactive tool for the control of Yeast spoilage in fermented milk products”; J. de Groote, L. Vroegopand M.
brailsford; Microbiology Europe (1995) 3, 24-27.
“Rapid microbiology using a laser flow cytometer: total bacteria and yeast count within 45 minutes in ready prepared
salads and other food products ”; D. Roy, Y. Mulard; Food Tech Europe (1999) March/April, 36-40.
“La cytométrie de flux laser chez Joker ” ; Process N 1163 (2000) Septembre, p.80.
“An evaluation of ultra-rapid microbiology testing technologies to add value to the production of soft drinks, fruits
juices and fruits-based products ”; Georges Mangeot, Benoit Colonna Ceccaldi, Yves Mulard; Fruit Processing (2001) 264-267.
“Fast and sensitive testing: Ultra-sensitive microbial analysis for fast QC of dairy and fruit juice products”; Ludovic
Philippe; Dairy&Liquid foods Technology (2001)
“Coca Cola Midi fait appel à la technologie Chemunex”; Liquides & Conditionnement (2006), October
“Detection of beverage spoiling microorganisms in the fruit juice industry”; New Food (2005), Issue 4, Vol 8,
“Sensitive analyses in a minute cycle”; Getränke Industrie (2005), June